Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265 · cbrossa@cresidusmaresme.com
Els residus municipals 
El Consorci 
El Centre Integral de Valorització de Residus 
Emissions i Energia 
Premsa 
Contacta 
Perfil del Contractant 
Tràmits i gestions 
Avís legal i política de privacitat 
Na Llum: la nova imatge per a la campanya de reciclatge a la comarca del Maresme

La iniciativa sorgeix del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme
La nova campanya de reciclatge ha arrencat amb força amb el repartiment de 16.000 auques i 7.500 exemplars d’un conte que protagonitza la nova mascota del Consorci: la cuca de llum Na Llum. És una mascota que s’ha creat a partir de dos logotips: el del Consorci i el del seu programa d’educació ambiental “Un volt als residus”. Tots els ajuntaments i administracions consorciats han rebut exemplars de l'auca i del conte.
Es tracta d’una imatge propera, màgica, divertida, personalitzada. Una imatge adequada i en sintonia amb el públic majoritari que en gran quantitat visita el Centre: els alumnes d’escoles dels darrers anys de primària i de secundària, però que també està enfocada a ajudar els adults a entendre tot el procés del reciclatge.
L’autora, tant del conte com de l’auca, és la fotògrafa i il·lustradora mataronina, Marga Cruz, que ha comptat amb la col·laboració del grafista Arnau González, de l’escriptora Montserrat Assens, i del dissenyador Àlex Valls.
Les cuques de llum o lluernes són insectes de l’ordre dels coleòpters. La llum que emeten prové d’unes substàncies químiques que tenen a l’abdomen, que quan reaccionen entre si produeixen llum. Aquest és l’element principal que entronca amb una de les activitats que es realitza al Centre Integral de Valoritzacio de Residus del Maresme, que gestiona el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids del Maresme.
En la visita que es realitza al Centre, es mostren les diferents formes de recuperació material i energètica, i com a partir dels residus es pot obtenir nous productes útils i generar energia. Així la Llum, és un personatge molt adient per acompanyar-nos en aquest viatge.

L’auca
El primer que s’ha creat és una auca formada per 20 il·lustracions amb els seus corresponents versos, on s’explica amb rodolins l’arribada d’aquest personatge al Centre. És un element,  a part d’atractiu i molt acolorit, didàctic que en primer lloc ens explica els diferents processos que reben els residus que entren a la Planta, i en segon lloc ens recorda d’una forma original les bones pràctiques en la separació de residus que hem de fer a les llars.


El conte
A partir d’aquesta auca, s’ha creat un conte, creat per la pròpia Marga Cruz, amb 52 pàgines,  on a través d’una història imaginària ens situa l’arribada de la Llum al Consorci un dia núvol i ventós. La seva arribada ens serveix per anar desgranant el recorregut que realitzen les deixalles quan es descarreguen dels camions,  a través d’un text proper i didàctic que inclou altres personatges sorprenents en una planta de residus. El conte està narrat en català, castellà i anglès. Tanca el conte una cançó popular catalana que ens parla de les cuques de llum.

La mascota
Serà el personatge que a partir d’ara ens anirà acompanyant en totes les activitats del programa d’educació ambiental del Consorci.
L’auca es va començar a donar a conèixer el 16 d’abril en el marc de les Jornades Científiques, a la plaça Santa Anna de Mataró.  El conte, juntament amb l’auca, es van repartir arreu de la comarca el 23 d’abril, Sant Jordi, als 28 municipis que formen part del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

 
Carrer de la Teixidora, 83, 08302 Mataró (Barcelona)
Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265
cbrossa@cresidusmaresme.com

[Web creada per Duma Interactiva]