Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265 · cbrossa@cresidusmaresme.com
Els residus municipals 
El Consorci 
El Centre Integral de Valorització de Residus 
Emissions i Energia 
Premsa 
Contacta 
Perfil del Contractant 
Tràmits i gestions 
Avís legal i política de privacitat 
CONGRÉS RECUWATT

Les més de 400 persones que van participar en el Congrés RECUWATT (reciclatge i energia) que es va fer a l’Auditori-Tecnocampus Mataró-Maresme el 24 i 25 de març són una mostra que alguna cosa important ha canviat en el sector de la gestió i tractament dels residus municipals. S’ha produït un canvi de paradigma, i –afortunadament- ja són part del passat aquells anys en què pensar en organitzar un congrés sobre valorització energètica hagués estat utòpic, i alguns ho haguessin vist com una provocació a combatre.

Això ha canviat, i molt. Durant dos dies, una trentena de ponents d’arreu d’Europa van exposar davant un auditori ple a vessar, i una sala annexa auxiliar, tot una àmplia varietat de ponències. Però el més interessant és que no va fer falta explicar el funcionament bàsic de les plantes de recuperació energètica, ni va ser necessari reivindicar la fiabilitat i seguretat de les seves tecnologies. Durant dos dies es va poder parlar sense complexos i amb rigor d’aspectes vinculats al sector com el canvi climàtic, la comunicació, el nou marc legal o compartir diverses experiències del sector arreu d’Europa.

El Congrés ha acomplert sobradament els objectius que s’havia fixat, ser un espai de trobada i de reflexió del sector a nivell autonòmic, estatal i europeu. Un exercici de normalitat que feia falta fer després que el nou marc legal comunitari tanqués vells debats del passat.

Que 400 persones s’interessessin activament per temàtiques relacionades amb la valorització energètica i fessin l’esforç d’inscriure’s per assistir al Congrés RECUWATT en un moment on la crisi econòmica fa més exigent l’elecció per participar en congressos, jornades o cursos, dóna la raó a aquells que teníem clar que una trobada d’aquestes característiques era una necessitat que calia ser atesa.

Mataró i la comarca del Maresme ha estat l’escenari on s’ha donat resposta a aquesta necessitat que transcendeix l’àmbit estrictament local. Una institució local com el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme ha impulsat aquesta trobada orientada a donar resposta a una necessitat global del sector.

N’estic segur que amb el pas dels anys tothom coincidirà en què el Congrés Recuwatt haurà estat un punt d’inflexió. Tots els que treballem en la valorització energètica dels residus vam aprendre durant dos dies de març que a més d’estar en un nou marc legal, també estem en un nou marc social, el canvi de paradigma ja és una realitat.

Carles Salesa, director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.
Article publicat a Tribuna Maresme l'Abril de 2011
Carrer de la Teixidora, 83, 08302 Mataró (Barcelona)
Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265
cbrossa@cresidusmaresme.com

[Web creada per Duma Interactiva]