Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265 · cbrossa@cresidusmaresme.com
Els residus municipals 
El Consorci 
El Centre Integral de Valorització de Residus 
Emissions i Energia 
Premsa 
Contacta 
Perfil del Contractant 
Tràmits i gestions 
Avís legal i política de privacitat 
Els Consorcis de Residus del Vallès Occidental i del Maresme presenten candidatura conjunta per ser la seu del CITREM


El CITREM és un projecte pioner a Espanya, promogut per la Fundació Fòrum Ambiental, amb l’objectiu de prestar serveis de suport a la innovació de les empreses en l’àmbit de la gestió dels residus municipals i, d’aquesta manera, contribuir a les solucions més eficients i millor adaptades a les oportunitats i condicionants de cada territori.

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental i el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme es postulen com les seus conjuntes on construir el nou Centre de Innovació i Tecnologies de Residus Municipals.


El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, han presentat aquest migdia una candidatura conjunta per ser la seu del futur Centre d‘Innovació i Tecnologies de Residus Municipals (CITREM) que promou la Fundació Fòrum Ambiental. La candidatura posarà a disposició del nou centre, les seves variades instal·lacions de tractament de residus i els seus mitjans humans i tècnics. Dues d’aquestes plantes es proposen per acollir físicament la seu: el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV) ubicat a Vacarisses i el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme (CIVRM), situat a Mataró.

La candidatura aposta per un model descentralitzat del CITREM, amb dues seus, una a Mataró i una a la zona de Coll Cardús, a Vacarisses. Amb aquesta doble seu es busca un major impacte al territori, dinamitzant i generant sinèrgies a l’entorn metropolità de Barcelona i crear un doble focus de desenvolupament econòmic que a mig termini pot conduir a la creació d’infraestructures o serveis auxiliars que, al seu torn, poden generar llocs de treball.
 
La presentació de la candidatura s’ha fet aquest migdia a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona, amb la presència de Joan Antoni Baron, president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme; Juan Carlos Sánchez, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental; Josep Maria Serena, president de la Comissió de Medi ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC); Joan Majó, President del Cercle per al Coneixement; Carles Canongia, alcalde de Vacarisses i Ferran Pallàs, director de projectes i consultoria en activitats mediambientals (IDOM).
 

El president de del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sànchez ha explicat que “el CITREM és una oportunitat de país. Per les inversions realitzades, per la implicació del teixit econòmic i per la tasca feta des de les administracions i entitats públiques i privades, comptem amb uns components perquè en un camp que agafarà rellevància, la gestió dels residus, puguem ser una referència pel sud d’Europa i per tot l’arc del Mediterrani i per Amèrica del Sud. La referència a nivell català és una realitat i encara ens falta anar més enllà. Ens falta desenvolupar patents, per exemple, i també hem d’avançar en l’àmbit de recerca i innovació, element que el CITREM podria aportar. Però tenim els elements per fer aquest salt de país”. També ha explicat que “com a Consorci del Vallès Occidental hem tingut molt clara la voluntat de treballar en xarxa amb el Maresme. Les característiques de les nostres institucions i la qualitat i el desenvolupament de les instal·lacions que s’han posat en marxa els últims anys i la possibilitat de generar nous valors afegits ens dóna crèdit per presentar una candidatura solvent i que ens ha de permetre, com a país, alçar la mirada”.
 

Joan Antoni Baron, president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme ha destacat que aquesta candidatura conjunta és “una bona mostra del treball en xarxa” i un exemple que “sumant som més”. Per Baron “el nostre país té capacitat de tenir èxit si es treballa enxarxats”, i “els dos consorcis podem generar una massa crítica de coneixements i habitants que val la pena aprofitar”. En aquest sentit el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme considera que aquesta aposta per optar a la candidatura del CITREM “integra coneixement, tecnologia i activitat econòmica”. Una sinèrgia que ha d’anar acompanyada “pel suport i el paper clau dels ciutadans” i aprofitar també “les bones infraestructures que en l’àmbit dels residus i les comunicacions s’han desenvolupat a les dues comarques”. A més, Baron ha aprofitat per convidar tothom al proper congrés Recuwatt, de valorització energètica, que es farà a Mataró el proper 23 i 24 de març. 
 

Per la seva banda, Joan Majó ha destacat que “aquesta candidatura es basa en una agrupació entre recerca, desenvolupament, test, formació... Crear coneixement i fer que el coneixement es converteixi en utilitat. Un altre element d’aquesta candidatura és que en un moment en que tenim dificultats en el nostre creixement econòmic, és especialment important que convertim els nostres problemes en motors de creixement i fem que es desenvolupin empreses, activitat econòmica. I un tercer element de la candidatura és la ciutat xarxa”.  

 Josep Maria Serena, president de la Comissió de Medi ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) ha esperonat i desitjat sort a la candidatura i ha destacat que el CITREM ha de ser  “el centre de demostració de les tecnologies que es desenvolupen al nostre país”.
 

A la presentació també hi ha assistit l’alcalde de Vacarisses, Carles Canongia, qui ha destacat la seva satisfacció per la candidatura i ha posat de manifest les noves oportunitats que es generen i que poden aportar nous valors a la gestió dels residus.
 
Què és el CITREM
 El CITREM és un projecte pioner a tot l’estat Espanyol i liderat per la Fundació Fòrum Ambiental, reconeguda plataforma de diàleg i col·laboració entre empreses, administracions i la resta de la societat, per un model de desenvolupament més sostenible. Neix aprofitant la influència que pot tenir Catalunya arreu, gràcies a l’experiència i grau de coneixement en la gestió dels residus, assolit per les administracions públiques, empreses, universitats i agents socioeconòmics presents.
 

Partint de la col·laboració pública i privada, el CITREM ha de servir per avançar cap a la gestió sostenible dels residus municipals a Espanya i desenvolupar un model modern, innovador, diversificat i diferenciat, que doni resposta a les necessitats del mercat interior i, a més, pugui ser exportable a altres països.
 
La candidatura
 La candidatura conjunta ofereix infraestructures variades per la gestió dels residus. Des del model bàsic representat per l’abocador de Coll Cardús a la valorització energètica del rebuig en el Centre Integral de Mataró, passant per tot un ventall previ de processos mecànics i biològics d’elevada eficiència i rendiment, com els del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV). Tot això, permetrà un coneixement ampli i detallat de les diferents operacions de tractament, la medició dels paràmetres indicadors de qualitat i eficiència i la capacitació teòrica i pràctica dels futurs tècnics i gestors que han de donar solucions sostenibles i competitives al món dels residus.
 

Els dos Consorcis presenten una dilatada experiència en la gestió, un variat parc tecnològic de primer nivell, la presència dels principals operadors privats del sector dels residus, una gran capacitat dinamitzadora i gaudeixen d’una ubicació i d’un entorn privilegiat.

 Segon les necessitats del CITREM, la candidatura es compromet a facilitar espais a curt, mig i llarg termini.
 

En un primer moment es posa a disposició espai per oficines en les dues seus. A la seu de Mataró s’habilitarà l’espai necessari dins l’edifici actual del Consorci i a la seu del Coll Cardús s’habilitarà espai a la nau d’estabilització del rebuig del CTRV i es posaran totes les facilitats i serveis necessaris.
 

També es fa una proposta per posar a disposició del CITREM altres espais en l’àmbit del CTRV, com uns terrenys al costat del què ha de ser el futur Centre d’Interpretació i Recursos en matèria de prevenció i gestió de residus de Catalunya que també ha de construir-se a Coll Cardús. Per les naus industrials es proposa la disponibilitat de tota la nau d’estabilització del rebuig del CTRV, on estarien les primeres oficines del centre.
 

El CITREM ha de servir també de banc de proves per assegurar els bons resultats dels avenços tecnològics i nucli de coneixement. Per això la Candidatura es compromet fa facilitar l’accés detallat dels diferents fluxos dels residus municipals, els paràmetres bàsics de qualitat i eficiència i l’accés a tot tipus d’informació tècnica.
 

La Candidatura també posa a disposició totes les eines de divulgació amb què compten els dos consorcis i les activitats divulgatives que organitzen. A més a més, tots dos consorcis són pioners en l’organització de certàmens com els congressos REINNOVA i RECUWATT, trobades internacionals de referència a l’entorn de la innovació en la gestió dels residus.

La candidatura també ha destacat la presència dels principals operadors del sector que actualment treballen en els centres del Vallès Occidental i del Maresme.

Notícia publicada 17 de febrer de 2011

Carrer de la Teixidora, 83, 08302 Mataró (Barcelona)
Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265
cbrossa@cresidusmaresme.com

[Web creada per Duma Interactiva]