Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265 · cbrossa@cresidusmaresme.com
Els residus municipals 
El Consorci 
El Centre Integral de Valorització de Residus 
Emissions i Energia 
Premsa 
Contacta 
Perfil del Contractant 
Tràmits i gestions 
Avís legal i política de privacitat 
El conseller de Medi Ambient i Habitatge visita les obres de construcció del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme

Es tracta d'una instal·lació que garantirà el màxim aprofitament i valorització dels residus municipals

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'Agència de Residus, ha invertit 80,7 milions d'euros per construir la infraestructura

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron, han visitat aquest dilluns 12 d'abril les obres de construcció, que ja estan en el tram final, del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, a Mataró. En la visita els han acompanyat la delegada del Govern de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miguel, la directora de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Genoveva Català, i el vicepresident del Consorci Joan Baliarda, així com altres representants del Consorci i de l'ARC.

La construcció del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme és una important aposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge per a la recuperació i el màxim aprofitament dels residus. La infraestructura representa una inversió de 80,7 milions d'euros de l'ARC, que n'és l'ens promotor, conjuntament amb el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme. Les obres estan en un estadi molt avançat i es preveu que el Centre podria iniciar la fase de proves, prèvia a l'entrada en funcionament, aquest proper estiu.

La infraestructura ocuparà una superfície total de gairebé de 30.000 metres quadrats i crearà 35 llocs de treball directes addicionals a la plantilla ja existent al Centre. Ara s'està acabant la construcció de la planta de tractament de fracció RESTA (els residus que no es poden recollir selectivament, però que encara contenen materials recuperables) amb capacitat per tractar 190.000 t/any. La recuperació de materials serà de l'entorn del 50 % del total. El tractament de la fracció RESTA és característic del model català de gestió de residus municipals i té per objectiu recuperar el màxim de materials aprofitables abans que els residus vagin a dipòsit o incineració. D'aquesta manera s'obtenen materials que tornen al cicle productiu, amb el consegüent estalvi de recursos i energia que això suposa. Els residus que arribin a la planta de fracció RESTA se sotmetran a un tractament mecànic i biològic per recuperar els materials aprofitables (paper, metalls, envasos, etc) i estabilitzar la matèria orgànica. El rebuig resultant es valoritzarà energèticament en la instal·lació annexa. 

La instal·lació inclou una línia de tractament de residus voluminosos (sofàs, mobiliari, etc.) amb capacitat per tractar 6.000 t/any, i diferents estacions de transferència on arribaran les fraccions recollides selectivament (matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró) d'arreu de la comarca amb capacitat per transferir 49.000 t/any. La matèria orgànica serà traslladada a la planta de compostatge i biometanització del Vallès Oriental, on serà tractada per obtenir-ne compost i energia elèctrica. La resta de fraccions es portaran als reucperadors de residus pertinents per iniciar el procés de reciclatge del material. D'altra banda, també es realitzaran millores en la instal·lació de valorització energètica existent. 

L'impuls d'aquest Centre de Valorització de Residus s'emmarca dins les actuacions previstes en el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya. Aquest document estableix, per primera vegada al nostre país, la racionalització de la planificació de les instal·lacions de tractament de residus arreu del territori. L'objectiu és aconseguir l'autosuficiència dels diferents àmbits territorials, reduint així el desplaçament de residus i reordenant els fluxos de residus existents.

El 2008 es van recollir selectivament al Maresme el 37,1% dels residus municipals que es van generar, una dada superior  a la mitjana catalana, que se situa en el 34,4%,  Aquestes dades estan molt per sobre de la mitjana de la resta de l'Estat, que és del 17%, i dels països de l'OCDE, que estan en el 30%. Atès que la ciutadania cada vegada és més conscient i activa en la reducció i la recollida selectiva de les deixalles, les administracions han de posar en servei instal·lacions com el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, apostant així pel màxim aprofitament i recuperació dels residus.
Notícia publicada el 12 d'abril de 2010

Carrer de la Teixidora, 83, 08302 Mataró (Barcelona)
Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265
cbrossa@cresidusmaresme.com

[Web creada per Duma Interactiva]