Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265 · cbrossa@cresidusmaresme.com
Els residus municipals 
El Consorci 
El Centre Integral de Valorització de Residus 
Emissions i Energia 
Premsa 
Contacta 
Perfil del Contractant 
Tràmits i gestions 
Avís legal i política de privacitat 
Monitoritzacions biològiques

El CTRSUM REALITZA ESTUDIS CONTINUATS DE MONITORITZACIÓ BIOLÒGICA DES DE 1995

El Consorci per al Tractament de Residus Urbans del Maresme va engegar l’any 1995 un estudi pioner amb l'Hospital de Mataró per tal d’avaluar la possible afectació de la posada en funcionament del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme sobre la població de Mataró. Donat l’interés científic de l’estudi, es va acordar fer un seguiment temporal de l’evolució dels diferents indicadors de salut pública considerats en l’estudi, estructurat en tres fases durant un període aproximat de dos anys.

Totes les fases consideren com a població d’estudi un grup d’exposats de Mataró (habitants que viuen entre 500 i 1500m de la planta), un grup de control de Mataró (habitants que viuen entre 3000 i 4000m de la planta) i un grup de treballadors de la pròpia planta, afegint-se a la tercera fase un grup de control d’habitants d’Arenys de Mar.

Des d’aleshores, els estudis s’han realitzat en diferents onades. Des de l’any 2006, coincidint amb la sisena fase, es va encarregar l’estudi a la Fundació Salut del Consorci Sanitari del Maresme, entitat que duu a terme fins al dia d’avui aquests treballs. La vuitena fase de l’estudi es va iniciar l’any 2014 i, el desembre de 2015, es van presentar els seus resultats, coincidint amb els 20 anys de seguiment continuat.

L’estudi, concretament, és de monitorització biològica dels nivells de dioxines (PCDD), furans (PCDF), policlorats bi-fènils (PCBs) i metalls pesants (Pb, Cd, Cr, Hg, Ni, As), i compta amb un equip de treball mèdic multidisplicinar, amb metges, analistes i infermeres de la Unitat de Recerca de la Fundació Salut, el laboratori de dioxines del CSIC i el Centro Nacional de Condiciones de Trabajo de Barcelona.

Els estudis mèdics realitzats des de 1995 determinen contínuament que els nivells de dioxines i furans en mostres de sang a les poblacions estudiades i en mostres de llet materna són equiparables i/o es troben a la franja baixa en relació als observats en d’altres països industrialitzats. Per tant, mèdicament es determina que l’exposició a la planta incineradora no és un factor de risc per tenir uns nivells més elevats de les diferents substàncies analitzades. 

En els següents links es poden descarregar les conclusions dels estudis de les últimes onades, realitzats per la Unitat de Recerca del Consorci Sanitari del Maresme.
 
Estudi VIII fase monitorització biològica població de Mataró i Arenys de Mar: Conclusions
Estudi VII fase monitorització biològica població de Mataró i Arenys de Mar: Conclusions
Estudi VI fase de monitorització biològica població Mataró i Arenys de Mar: Conclusions
Estudi V Fase monitorització biològica població Mataró i Arenys de Mar
Estudi IV Fase monitorització biològica població Mataró i Arenys de Mar
Carrer de la Teixidora, 83, 08302 Mataró (Barcelona)
Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265
cbrossa@cresidusmaresme.com

[Web creada per Duma Interactiva]